Πολυτονιστής: γράψτε απευθείας αρχαία ελληνικά

Οδηγίες

Λεξικό Τριανταφυλλίδη

>> Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007


Με την παρούσα ανάρτηση θα ήθελα να εγκαινιάσω μία νέα κατηγορία, αυτή των utilities, που δικαιολογεί με τον καλυτερο τρόπο τον τίτλο του blog μου.

Πολλές φορές χρειάστηκα άμεσα το λεξικό του Τριανταφυλλίδη από την Πύλη της Ελληνικής Γλώσσας. Επειδή αποφεύγω γενικά να χρησιμοποιώ τους σελιδοδείκτες, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο και πιο πρακτικό να προστεθεί στις μηχανές αναζήτησης του browser.
Χάρη στη μηχανή του searchplugins.net διαμόρφωσα πολύ γρήγορα ένα απλό και εξαιρετικά πρακτικό plugin αναζήτησης στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη. Προς το παρόν είναι συμβατό με IE7 και Firefox2.
Μπορείτε να το εγκαταστήσετε ακριβώς εδώ:

[ searchplugin Λεξικό Τριανταφυλλίδη]

Χαίρετε!

Read more...

Χώρος και Χρόνος στο Aρχαίο Θέατρο

>> Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

H Ένωση Φοιτητών και Αποφοίτων Προγράμματος σπουδών Ελληνικός Πολιτισμός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου «Εκαταίος» οργανώνει το Β’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με θέμα: «Χώρος και Χρόνος στο Aρχαίο Θέατρο». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, 15-18 Μαΐου 2008

YΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
και σε συνεργασία με τη Θεματική Ενότητα «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» του Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) διοργανώνεται από την Ένωση «Εκαταίος» το Β’ Διεθνές συνέδριο με αντικείμενο τον χώρο και τον χρόνο στο Αρχαίο Θέατρο (τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα, μίμους, ρωμαϊκό δράμα).

Το συνέδριο θα εστιάσει στη σύγχρονη έρευνα σχετικά με τη θεατρική σημασία, τη δραματική και σκηνική λειτουργία, τη δραματουργική χροιά και την εκμετάλλευση, τόσο ενδοκειμενικά όσο και με κριτήρια κοινωνικοπολιτικά, του χρόνου και του χώρου, ως δεδομένων από την υπόθεση/μύθο και την πλοκή, τη θεσμοθέτηση των αγώνων/παραστάσεων και την αξιοποίηση του «χρονοχώρου» ως θεατρικών εννοιών.


Για την ιστορία, το πρώτο συνέδριο είχε θέμα «Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ». Δεν μπορώ να αντισταθώ στο πειρασμό να παραπέμψω σε ένα άλλο..διονυσιακό πανηγύρι.
Πιείτε μάτια...

Read more...

Πλάτων και αλληγορία του Creative Common

>> Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007


Παράλληλα -και συμπτωματικά;- με την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα των αδειών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας CREATIVE COMMONS, αναρτήθηκε στο blog του Stoa Consortium η ανακοίνωση της Cathal Woods, η οποία απέδωσε εκ νέου στα αγγλικά τέσσερα κείμενα από την πλατωνική γραμματεία (Ευθύφρων, Κρίτων, Απολογία και Φαίδων), εφαρμόζοντας Creative Common άδεια.

Σκοπός της αναφοράς μου δεν είναι η αξιολόγηση του έργου της, το οποίο θα σχολιαστεί επαρκώς, πιστεύω, αλλά η επιβεβαιωμένη για μια φορά ακόμη διαπίστωση ότι οι κλασικές σπουδές δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστες από τον κυκλώνα του διαδικτύου. Δεν μπορώ να φανταστώ τί αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα της επιστημονικής και εκδοτικής "ηγεσίας" θα προκαλούσε μια ανάλογη προσπάθεια συγγραφής, δεδομένου του μεγέθους της χώρας και της αγοράς της.

Ολα τα 4 έργα μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Read more...

Ἡ Οὐικιπαιδεία Ἑλληνιστὶ

>> Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007



Οι περισσότεροι από τους χρήστες (με ή χωρίς εξάρτηση) έχουν επισκεφθεί την ανοιχτή Εγκυκλοπαίδεια Wikipaedeia. Πέρα από τις συζητήσεις για την επιστημονική ορθότητα των άρθρων της και την εκπαιδευτική ασυδοσία της, στις οποίες δεν έχω καμιά όρεξη να μπω, θα ήθελα να επισημάνω την ύπαρξη δύο μεταφράσεών της, που αφορούν τις κλασικές σπουδές.

Vicipaedia·Latina
: http://la.wikipedia.org/wiki/Pagina_prima ,
αριθμεί 15.600 περίπου άρθρα,όπου γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να μεταφραστούν τεχνικοί όροι στη νεκρή, ή πιο σωστά υπερήλικη λατινική γλώσσα.  Στη συγγραφή της συμμετέχουν απόφοιτοι λατινικών σπουδών, που δοκιμάζουν την τύχη τους στο απαιτητικό πεδίο της λατινικής γλώσσας.
λ.χ. το διαδίκτυο μεταφράζεται στα λατινικά ως "Interrrete"....

Ἡ Οὐικιπαιδεία Ἑλληνιστὶ: http://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/grc ,
πρόσφατη προσπάθεια είναι η απόδοσή της στα αρχαία ελληνικά. Αξίζει να την επισκεφτείτε αν και βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση ακόμα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνω την ύπαρξη μια άλλη ψηφιοποιημένης εεγκυκοπαίδειας στα αρχαία ελληνικα, Σούδας ή Σουίδας, όπως ακούγαμε από των πανεπιστημιακών εδράνων.
Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Suda on Line

Ελπίζω όλα αυτά να αποκτήσουν κάποτε εκπαιδευτική εφαρμογή στα σχολεία και στα μαθήματά μας, για να ξεπεράσουμε το αδίδακτο κείμενο των 10 σειρών και τα 25 λατινικά κείμενα, που διδάσκονται οι κατά τα άλλα ταλαιπωρημένοι υποψήφιοί μας.

Read more...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP