Πολυτονιστής: γράψτε απευθείας αρχαία ελληνικά

Οδηγίες

Έργο CIRCE

>> Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007


Το έργο CIRCE - ένα Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Κλασικών Σπουδών με Νέες Τεχνολογίες για την Ευρώπη - εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η διδασκαλία των κλασικών μαθημάτων (Λατινικά, Ελληνικά, Κλασικός Πολιτισμός) μπορεί να υποστηριχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα με τη χρήση της τεχνολογίας των υπολογιστών στη σύγχρονη Ευρώπη. Το έργο έχει επιδοτηθεί στα πλαίσια του προγράμματος Socrates της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιλαμβάνει τη συνεργασία εκπαιδευτικών Κλασικών από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή ήταν μια σύντομη εισαγωγή από την ιστοσελίδα του προγράμματος Circe και πάμε τώρα στα πιο ενδιαφέροντα. Στην κατηγορία "Κλασικές σπουδές στις Ευρωπαϊκές Χώρες" μπορείτε να διαβάσετε μια συγκριτική παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις κλασικές σπουδές σε 11 χώρες: Αυστρία, Τσέχικη Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία Σουηδία, Μ. Βρετανία. Την Ελληνική παρουσίαση υπογράφει ο Βασίλειος Φυντίκογλου από το Α.Π.Θ.

Σε όλες τις χώρες διαπιστώνεται η σταδιακή υποβάθμιση (μετά τη δεκαετία του 1960!) τόσο του ενδιαφέροντος όσο και του προγράμματος σπουδών για τις ελληνορωμαϊκές σπουδές. Στα περισσότερα σχολεία η διδασκαλία των Λατινικών είναι πλέον μια πολυτέλεια, ενώ η τα Αρχαία Ελληνικά είναι σ π ά ν ι α. Αντίθετα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές παρουσιάζει το μάθημα του Κλασικού Πολιτισμού, που περιλαμβάνει Όμηρο και Τραγωδίες από μετάφραση. Οι παρουσιάσεις, αν και αντικειμενικές, αποπνέουν έναν πεσσιμισμό για το μέλλον των συγκεκριμένων μαθημάτων.

Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές γνωστά. Ένα ερώτημα όμως που γεννιέται μέσα μου και θέλω να διατυπωσω από εδώ είναι γιατί εμείς, που ενδιαφερόμαστε τόσο για τις κλασικές σπουδές κλπ. κλπ., έχουμε εγκαταλείψει τα Λατινικά στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και αυτό στα πλαίσια της θεωρητικής κατεύθυνσης;

Τέλος, μπορείτε να κατεβάσετε ένα εγχειρίδιο, που περιέχει θεωρητικές και πρακτικές συμβουλές όπως επίσης και μια συλλογή χρήσιμων μελετών περίπτωσης


Circe

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP